Trumpa istorija pilna laimėjimų. Taip ėjo laikas su laikrodžiu Casio G-Shock

Michal Pindura 1 12.02.2021

35-ųjų metinių leidimas Big Bang Black

38 ir daugiau nei 100000000. Šie du, iš pirmo žvilgsnio skirtingi, skaičiai turi tą patį pavadinimą - laikrodis G-Shock. Pirmuoju skaičiumi norėjome atkreipti dėmesį į 38-ąsias laikrodžių kolekcijos metines, kurias minėsime šiais metais, antrasis skaičius reiškia vienetus, kuriuos japonų prekės ženklas Casio išsiuntė į parduotuves nuo 1983 iki 2017 metų. Kasdien iš gamybos linijų vidutiniškai išeina apie 7800 egzempliorių patvariausių laikrodžių pasaulyje. Gražus skaičius, ar ne?

Kadangi visas tekstas, kurį ką tik pradėjote skaityti, bus apie įdomius faktus ir laimėjimus, susijusius su G-Shock modeliais, prieš sutelkdami dėmesį  į svarbius istorijos etapus pateiksime vieną užkulisinę ir vieną statistinę informaciją.  Užkulisiuose kalbama apie tai, kad jubiliejinis  šimta milijonasis egzempliorius pagamintas gamykloje Yamagata buvo plieninis kolekcijos MG-G herojus, konkrečiai buvo kalbama apie modelį MRG-G1000B-1A4.

Laikrodžių G-Shock išradėjas inžinierius Kikuo Ibe

Statistiniai duomenys yra susiję su „nepalyginamu“ pagamintų laikrodžių skaičiaus palyginimu. Ar žinojote, kad kol Casio kasmet pateikia rinkai 2,85 G-Shock, Šveicarijos manufaktūra Patek Philippe per maždaug tą patį laikotarpį sumeistrauja apie 72000 unikalius modelius? Jeigu Casio dirbtų tokiu tempu, per 38 metus negalėtų parduoti daugiau nei „menkų“ 2,5 milijonų G-Shock vienetų.

Jeigu ir jūsų riešą puošia vienas iš šimto milijonų parduotų laikrodžių, tikėtina, kad žinote, kaip su jais buvo. Jei dar jų istorijos neieškojote arba iki šiol tuo nesidomėjote, gal būt kai kuriuos iš jūsų, chronologiškai išdėstyti faktai nustebins, o gal net ir G-Shock sudomins. Malonaus skaitymo.

TRUMPA LAIKRODŽIŲ CASIO G-SHOCK ISTORIJA

1983
Po dviejų šimtų prototipų dienos šviesą išvydo pirmasis G-Shock smūgiams atsparus laikrodis - modelis DW-5000C.

1983 metai, Casio G-Shock DW5000C

1985
Laikrodžiai G-Shock DW-5500C įveikia ne tik stiprius smūgius, bet ir buvimą dulkėtoje ir užterštoje aplinkoje.

1987
DW-5000 serijos įpėdinis, modelis DW-5600C tapo geriausiai parduodamu to laikotarpio G-Shock laikmačiu.

1987 metai, Casio G-Shock DW-5600C

1989
Pirmieji analoginiai-skaitmeniniai G-Shock laikrodžiai buvo ženklinami AW-500.

1990
Naujas modelių DW-5900C/DW-6000 dizainas tapo absoliučiu hitu Japonijoje.

1992
DW-6100, pirmasis G-Shock laikrodis su termometro funkcija.

1992 metai, Casio G-Shock DW-6100

1993
Su modeliu DW-6300 gimė pirmoji nardymo serija Frogman. Buvo nepralaidus vandeniui iki 200M/20ATM lygio.

1993 metai, Casio G-Shock DW-6300-1A Frogman

1994
Leidimo pavadinimu Dolphin & Whale Eco-Research Network misija buvo aplinkos apsauga.

Tais metais klientus pasiekė ir pirmieji laikrodžiai su elektroliuminescenciniu apšvietimu.

1996
Buvo pristatyta kolekcija įsimylėjusiems. G-Shock jam ir Baby-G jai. Tais metais taip pat buvo sukurta serija MR-G. Jos pirmuoju atstovu buvo modelis MRG-1. Netrukus po to buvo sukurti pirmieji metaliniai laikrodžiai G-Shock MRG-100.

1998
Dėka modelio DW-9300 Raysman kolekcijoje G-Shock pirmą kartą buvo įkrovimui naudojama saulės energija Tough Solar.

1998 metai, Casio G-Shock DW-9300 Raysman

2000
GW-100, pirmasis G-Shock laikrodis su laiko tikslinimu radijo signalu.

2002
Laikrodis G-Shock GW-300 pirmasis pasiūlė derinti laiko tikslinimo radijo signalą su saulės energija.

2002 metai, Casio G-Shock GW-300

2008
Sumažėjo anksčiau naudotos laiko tikslinimo radijo signalu sistemos apribojimai. Modelyje GW-9200 debiutavo technologija Multi-Band 6, kuri leido priimti kalibravimo signalus iš šešių visame pasaulyje esančių ilgųjų bangų siųstuvų.

2008
Į G-Shock modelius GS-1200 buvo įdiegtas tipo Tough Movement mechanizmas. Jis sujungė analoginį ciferblatą su radijo valdymu ir saulės energija.

2008 metai, Casio G-Shock GS-1200

2010
Aviacinis laikrodis GW-3000 įgijo atsparumą išcentrinei gravitacinei jėgai.

2012
Pirmieji G-Shock laikrodžiai su suderintu trigubu atsparumu Triple Resist. Modelis Gravitymaster GW-4000 atlaikė smūgius, išcentrines jėgas ir vibraciją be pažeidimų.

2012
G-Shock išmoko belaidžiu ryšiu bendrauti su išmaniuoju telefonu. Laikrodis GB-6900 prijungiamas prie telefono per Bluetooth protokolą.

2012 metai, Casio G-Shock GB-6900

2012
Tai buvo tikrai vaisingi metai. Buvo pradėta praktikoje naudoti elektroninė Smart Access karūnėlė. Tai leido sklandžiai ir lengvai valdyti daugelį G-Shock“ modelio funkcijų.

2014
Su G-Shock tikslus laikas yra pasiekiamas net ir ten, kur atominių laikrodžių siųstuvų bangos nepasiekia. Laikrodis GPW-1000 įveikė pirmasis priimti signalus iš GPS palydovų.

2014 metai, Casio G-Shock GPW-1000

Į rinką buvo įvesti pirmieji modeliai slopinantys smūgius naudojant silikoninę medžiagą Alpha Gel.

2017
Inžinierių Casia žingsnis neturintis konkurencijos. Pardavimui pateikė pirmąjį pasaulyje modelį GPW-2000 su trijų krypčių laiko sinchronizacija. Geba užmegzti ryšį su atominiu laikrodžiu, GPS palydovais, o per Bluetooth technologijas bei prijungtą išmanųjį telefoną, taip pat su laiko serveriais internete.

Buvo pristatyta novatoriška Triple G Resist technologija, kurios pagrindiniu tikslu yra stiprinti dirželio jungtį.

2018
Augantį didelės grupės G-Shock gerbėjų pasipiktinimą, kurį iššaukė pasitraukimas iš top pozicijų - visų pirma dėl to, kad nebuvo aukščiausiojo išmaniojo modelio, užgesino pirmojo pasaulyje GPS saulės energija įkraunamo laikrodžio Rangeman GPR-B1000-1 atėjimas. Taip, esant tam tikroms sąlygoms, energija nepasotinamos navigacijos veikimui pakako paprastos šviesos.

Rok 2018, G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

2019
Į Mudmaster kolekciją prasiskverbė ne tik plastikas ir plienas, bet ir anglis. Ir tai buvo ne tik kosmetinis koregavimas kažkur aplink. Modelio GG-B100 konstrukcijoje buvo įdiegta anglies šerdis Carbon Core Guard, kurią Casio pristatė mažiau nei prieš metus.

Rok 2019, G-Shock Mudmaster GG-B100-1A3-5

2020
Apie tai, kad G-Shock gali konkurenciją pralenkti outdoor ir ypač patvarių laikrodžių srityje, žinojo visi. Bet bėgti? Įsisenėjusių įsitikinimų griovimu pasirūpino treniruočių režimą turintis GBD-H1000. Modelis su integruotu GPS, širdies ritmo jutikliu, su G-Shock Connected programa sukūrė itin efektyvų tandemą, kurio savybės neleido miegoti ne vienam judėjimo mėgėjui.

Rok 2020, G-Shock G-Squad GBD-H1000

2021
Ką Casio sugalvos šiais metais, kai siaučia kovidas? Esame tikri, kad tikrai turime, ko laukti...

Daug ko yra, ar ne? G-Shock laikrodžių pirmavimas nėra tik tuščias rekordų siekimas. Per 37 metus G-Shock visiškai pakeitė laikrodžių požiūrį, kurie iki jų eros buvo suvokiami daugiausia kaip trapūs mados aksesuarai. Tas laikas jau praėjo. Šiuolaikiniai Casio G-Shock laikrodžiai yra laikomi ne tik konstruktorių, bet pagrinde jų savininkų, svarbiais įrankiais sportui, profesionaliam naudojimui, o dėka sėkmingos serijos Pro Trek taip pat outdoor.

Būtent plačiai išplitusios savybės, funkcijų įvairovė bei kaina yra pagrindine G-Shock jėga, kuri pritraukia ištikimus šio ženklo gerbėjus iš viso pasaulio. Yra tik maža tikimybė, kad aktyvaus gyvenimo būdo žmogus negalės pasirinkti jo poreikiams pritaikyto laikrodžio iš dešimčių ir šimtų modelių tarpo. Jei sakote, kad išsirinkti tinkamą yra sunkiau, nei surasti adatą šieno kupetoje, tikime, kad trumpa apžvalga, kurią jums paruošėme, jums tikrai padės.

Tvirtas pagrindas yra svarbus

Norite išbandyti G-Shock ir nenorite investuoti daugiau nei reikia? Tokiu atveju išnagrinėkite G-Shock Basic kolekciją. Prie populiariausių yra priskiriami modeliai DW-5600 arba DW-6900. Net mažesnė kaina nėra kliūtis, kad negalėtumėte sau leisti tokio pat atsparumo smūgiams ir vandeniui, kokį turi brangesni vienetai. Žinoma, tam tikrais aspektais reikia kompromisų. Fono apšvietimas neįsijungia pakreipus riešą į veidą, daugeliui taip pat trūksta pasaulio laiko ar atgalinio skaičiavimo, tačiau šių mažesnių laikrodžių privalumu yra būtent jų paprastumas.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC DW 5600E-1

Veikia ir be baterijos

Kitą plėtros etapą, galintį pasiūlyti daugiau, ne vien tik pagrindą, pristato G-Shock Tough Solar serija. Šioje serijoje sukoncentruoti modeliai su praktišku saulės energijos tiekimu. Turbūt nereikia diskutuoti, koks yra didžiausias jų pranašumas. Juk kas gi nesidžiaugtų kelionėje, kai nereikia eiti pas laikrodininką su laikrodžiu, kurio baterija turėjo paskutinį atodūsį. Tradicinis Tough Solar funkcijos palydovas dažnai yra sumanus išradimas - kalibravimo signalų priėmimas iš atominių laikrodžių siųstuvų. Radijo sinchronizavimas, Casia vadinamas Multi-Band 6, garantuoja sekundės tikslumu tikslų laiką (jei esate vieno iš ilgųjų bangų siųstuvų diapazone) ir kartu su saulės energija sukuria iš G-Shock laikrodžio beveik nereikalaujančio priežiūros kompanioną.

Didesnis visada yra geriau

Konkrečiai G-Shock Big Case viskas sukasi apie milimetrus, kokius turi jų dėklai. Dažniausiai analoginiai-skaitmeniniai modeliai tapo hitais maždaug prieš dešimt metų, o jų šlovė ir spindesys neprarado intensyvumo. Itin populiarūs GA-100, GA-110 arba GD-X6900 šiandien yra legendomis su daugybe spalvų ir sumaniai subalansuota funkcine įranga. Esame įsitikinę, kad nėra geresnio pasirinkimo sportinio stiliaus madai. Gal būt jie gali būti tik aptakesni ir plonesni GA-2100 su anglies šerdimi Carbon Core Guard, kurių aštuonkampis dėklas kilęs iš istoriškai pirmųjų G-Shock DW-5000C.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA 100-1A1

109,90 € Paskutinis vienetas sandėlyje

Su plienu nueisi toliau

Produkcijos kopėčiomis kylame vis aukščiau - esame maždaug kelio viduryje. Nuo 2015 metų šią vietą užėmė puikūs modeliai su plienine danga. G-Shock G-Steel serija yra tipiškas vidutinės klasės atstovas, daugiausia dėmesio skiriantis labiau civiliniai išorei. Naujesni priedai, tokie kaip GST-B200 arba GST-B300, yra funkciškai geresni. Jie gauna energijos iš šviesos, turi išmanųjį LED apšvietimą ir pagalbinį LCD ekraną. Ir nors integravus Bluetooth ryšį jie prarado galimybę būti valdomi radijo,  dramos nėra. Šį praradimą visiškai kompensuoja išmaniosios programos įgūdžiai, įskaitant laiko sinchronizavimą su mobiliuoju telefonu.

CASIO G-SHOCK G-STEEL GST-B200D-1AER

Mėlynas dangus sportininkams

Neįsivaizduojama, kad tobulinant G-Shock būtų pamiršta sporto įranga. Nors jis kurį laiką leido konkurencijai jį aplenkti, viską pataisė G-Squad kolekcija, kuri skirta bėgikams, pėstiesiems, joggers - paprasčiausiai tiems, kurie skaičiuoja kiekvieną žingsnį. Kuriant išmaniuosius laikrodžius, Japonijos inžinieriai kuria labiau prieinamus GBA-800 ir GBD-800 modelius. Vos sužinoję, kas svarbu vartotojams, jie užsibrėžė didvyrišką tikslą ir pristatė puikią treniruočių priemonę GBD-H1000 bei jų paprastesnį variantą GBD-100, kuriame dėl palankesnės kainos iš įrangos buvo pašalinti GPS lustai ir pažangios jutiklio funkcijos.

CASIO-GBD-H1000-1A7ER

Profesionalai profesionalams

Lėtai artėjame prie pačios viršūnės. Svarbi pozicija G-Shock laikrodžių tarpe priklauso taktiniam modeliui Master of G. Skaitmeninė atšaka koncentruojasi į tokias sąvokas kaip Mudman, Rangeman ar nardymo Frogman. Nesvarbu, kokiu kampu žiūrėsite į šį laikrodį, visada pamatysite pačius universaliausius prietaisus, tinkamus sudėtingoms misijoms. Tipišku atstovu yra Rangeman GW-9400, kuris kaip pirmasis turi novatorišką trigubą jutiklį, įskaitant skaitmeninį kompasą, altimetrą ir barometrą, ir Frogman GWF-D1000, kurio kompasas taip pat veikia po vandeniu.

Master of G kolekcijos analoginis hitas niekuo neatsilieka nuo skaitmeninių brolių ir seserų. Priešingai, Gulfmaster, Mudmaster ir Gravitymaster modeliai dominuoja kokybe ir galimybėmis, kuriais jie didžiuojasi. Kiekvienas iš jų yra sukurtas taip, kad atlaikytų specifinės aplinkos spąstus. Nors Gulfmaster puikiai veikia virš vandens ir po vandeniu, Mudmaster modeliai geriausiai jaučiasi purve, o Gravitymaster - aukštai ore.

Atrodo, kad dauguma konstrukcinių detalių yra paslėpta kituose išvardintuose. Triple 10 Concept privalomoji atsparumo schema, kurios dėka laikrodžiai G-Shocky tapo ikona, buvo išplėsta atsparumu nešvarumams, kurie yra kieti ir pusiau skysti. Kaip ir bet kuris G-Shock laikrodis, Mudmaster serija daro įspūdį savo tvirtumu ir atsparumu smūgiams. Tačiau dėl galimybės profesionaliai naudoti sudėtingomis sąlygomis, jų tradicines savybes papildė kiekvieno mygtuko viduje esanti apsaugos sistema. Naudojant keturis sandariklius (du ant koto, du ant mygtuko apskritimo), pasiekiamas ne tik didžiausias atsparumas dulkėms ir mygtuko atsparumas užsikimšimui purvo dalelėmis, bet ir vibracijos bei smūgiai, perduodami iš mygtukų į mechanizmą. Jis apsaugotas nuo pražūtingo stiprių smūgių poveikio integruota slopinančia medžiaga Alpha GEL®. Lankstus į silikoną panašus polimeras pasižymi inertiškumu chemikalams, santykiniu stabilumu esant plačiam temperatūrų diapazonui, tačiau visų pirma jis labai gerai sugeria vibracijas.

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GG-B100-1A3ER

399,00 € Paskutinis vienetas sandėlyje

Puiki žinia yra tai, kad Casio šio masyvaus „šarvuoto“ laikrodžio atveju galvoja ne tik apie fizines sąlygas, kaip tai buvo 2015 metais, išleidus sunkųjį GWG-1000. Naujausios Master of G modelių kartos, būtent GG-B100 outdoor modeliuose, buvo įdiegta pasiteisinęs Bluetooth ryšys, kuris kartu su G-Shock Connected programa sukuria efektyvią judėjimo lauke fiksavimo funkciją.

Skutočný odolný luxus

Klausiate, kas dar gali sekti po Master of G? O gi tikra patvari prabanga. Casia tai yra MT-G ir MR-G serijos. Rankomis surinktas ir išbandytas laikrodis yra aukščiausios kokybės gamybos linijos mieste Yamagata meno demonstravimas. Pigesni, bet vis 1000 eurų ribose, modeliai MT-G yra žinomi dėl konstrukcijos Metal Twisted, kurioje derinama poliuretano derva su metalu, o antirefleksinio safyro stiklo ir anglies dalių naudojimas nėra retenybė. Rezultatas - masyvus, bet gana elegantiškas laikrodis. Galite pamatyti, kaip tai atrodo, žiūrėdami į senesnius MTG-G1000 ar dabartinius MTG-B1000 modelius.

CASIO G-SHOCK MT-G MTG-B1000TJ-1AER TAI CHI LIMITED EDITION

Absoliučiu G-Shock šeimos lyderiu yra MR-G laikrodis. Kaina, viršijanti 5000 eurų, senovinė metalo apdirbimo technika, neįprasti lydiniai ir išskirtinis dizainas yra tik trumpu įvadu į tai, kas jūsų laukia, jei tai galite sau leisti. Vienintelė jų silpnybė yra tai, kuo jie yra ypatingi. Dėl mažos serijinės gamybos ir suinteresuotų asmenų skaičiaus jie niekada ilgai neužsibus.

Pridėti komentarą

Komentarai (1)

Valerijs Good afternoon! Do you have this G5600UE-1D model?