Laikrodis po padidinamuoju stiklu: laikrodžio stikliukas, medžiagos ir savybės

Michal Pindura 4 17.02.2021

Akrilinis, atsparus įbrėžimams, safyrinis, antirefleksinis, mineralinis. Visi įvardinti ir daug kitų požymių priklauso stikliukui. Tiksliau laikrodžio stikliukui. Ši, nepakeičiama kiekvieno laikrodžio dalis turi keletą raidos etapų. Kartu su laikrodžio konstrukcijos tobulinimu ranka rankon žengė ir laikrodžiui taikomos procedūros bei medžiagos, naudojamos ciferblatų ir stikliuko apsaugos užtikrinimui.

Kišeninis laikrodis Vacheron Constantin su krištoliniu stiklu

Krištolinis stiklas

Pirmųjų kišeninių ir rankinių laikrodžių senieji meistrai naudojo krištolinį stiklą. Tais laikais mokslas nežinojo jokios kitos turimos skaidresnės medžiagos. Krištolo trūkumu buvo jo didelis trapumas ir mažesnis atsparumas dūžiams. Todėl tuometinis kišeninis laikrodis turėjo atidaromą metalinį dangtelį. Rankinio laikrodžio stiklelį padėjo saugoti (ne tik karų metu) sidabrinis tinklelis dengiantis ciferblatą.

Akrilinis stikliukas

Kadangi įvairūs „dangteliai“ praktiškumo atžvilgiu nebuvo patogūs, stiklui pakeisti buvo naudinga išrasti sintetinę medžiagą, kuri atitinkamais aspektais turėjo pakeisti stiklą. Plastikai buvo vis plačiau naudojami, jie neaplenkė ir laikrodžių srities. Auksinis plastikinių stikliukų amžius buvo XX a. šešiasdešimtaisiais metais. Šiuo metu akriliniai stikliukai yra naudojami žemesnės klasės laikrodžiuose arba vaikams skirtuose laikrodžiuose. Akrilo, slovakų kalba „pleksistiklo“ ( sudėtingiau vadinama - polimetilmetakrilatas) privalumais yra visų pirma žema kaina, lankstumas ir savybė skilti į bukas skeveldrėles iki minimumo mažinančias galimus sužalojimus. Įbrėžimai, kurių akrilinis stiklas neišvengia, labai lengvai nušlifuojami. Šiam tikslui yra naudojamos specialios plastiko blizginimo pastos (Displex, Xerapol ir t.t.). Modernų, aukštesnės kokybės akrilinį stiklą galite rasti kai kuriuose nardymui skirtuose laikrodžiuose ir kariniuose laikrodžiuose.

Minerálne sklíčko

Ne visiems patinka kasdien baimintis dėl laikrodžio stikliuko išvaizdos. Inžinieriai, įvertinę rinkoje esančias medžiagas, ieškodami sprendimo apie tai galvojo. Atėjo mineralinių stikliukų laikas. Tai yra klasikinis stiklas, kuris veikiant šilumai ir cheminėms medžiagoms įgyja norimas savybes. Iš esmės, dėl poveikio padidėja jo atsparumas įbrėžimams. Tačiau fiziką ir faktą, kad vis dėl to tai yra stiklas, negali apeiti net ir tokia moderni mokslininkų naudojama procedūra, nors jiems ir pavyko pagaminti šiuo metu plačiausiai laikrodžiuose naudojamą stiklą. Mineraliniam stiklui gamintojai kartais naudoja pačių sugalvotus prašmatnesnius pavadinimus. Pavyzdžiui, gamintojas Seiko patobulintą mineralinį stiklą vadina Hardlex (pagal Moso kietumo skalę septynių balų) ir Sapphlex, kuris yra iš stiklo ir safyro.

Laikrodžio safyrinio stikliuko gamybos etapai

Safyrinis stiklas

Mineralinis stiklas yra plačiausiai naudojamas, o safyrinis stiklas yra populiariausias. Galų gale, kas nenorėtų pasigirti brangiu ir nenusakomai atspariu akmeniu savo laikrodyje. Bet safyras nėra kaip safyras. Įprastai nuostabios mėlynos spalvos trijų centimetrų dydžio brangakmenį retai kuris nešios ant savo riešo neturėdamas asmens sargybinių. Safyrinio stikliuko kilmės vieta yra laboratorija, jis buvo suformuotas lydant aliuminio oksidą (Al2O3) esant vandeniliui ir deguoniui 2000°C temperatūroje. Po sukristalizavimo į korundo „kriaušės“ formą, stiklas yra pjaustomas ir toliau apdorojamas iki norimos formos ir dydžio.

Safyrinis stikliukas dažnai turi antirefleksinį sluoksnį. Atsižvelgiant į laikrodžio paskirtį, antirefleksinis sluoksnis yra vienoje stikliuko pusėje, arba abiejuose pusėse. Melsva danga ir sintetinis safyras buvo išgautas naudojant cheminę reakciją. Naudojant dujas, 1800°C temperatūroje transformuojami aliuminio oksido, magnio fluorido ir hafnio oksido mišiniai palaipsniui nusėda ant safyro paviršiaus ir sudaro dangą, mažinančią nepageidaujamus atspindžius. Atrodo, kad safyro stikliukas neturi jokių trūkumų. Devynių balų kietumas, atsparumas įbrėžimams. Tačiau taip tik atrodo, nes safyras yra gana trapi medžiaga ir staigus kritimas ant kietų grindų gali būti skilimo į tūkstančius gabalėlių pasekme. Pykčio ir krokodilo ašarų neišvengtumėte susidūrę su korundu švitriniame popieriuje arba jūsų brangiosios pusės žiede su deimantu.

Gorilla Glass

Paskutiniu metu pasirodžius populiariajam Apple iPhone, laikrodis gavo naują impulsą Gorilla Glass pavidale. Šis, amerikiečių firmos Corning, produktas turi trisdešimt kartų didesnį atsparumą nei originalus silicio dioksido stiklas pakeitus natrio jonus kalio keturių šimtų laipsnių vonioje. Jei nežinote apie ką kalbu, gali būti jums naudingas Youtube demonstruojamas Gorilla Glass atsparumas. Platesnis Gorilla Glass taikymas laikrodžiuose dar ateityje.

Mums įdomu, kuria kryptimi pasuks laikrodžių stikliukai ir aplamai ar ateityje kokie nors stikliukai iš viso bus. Tikras yra tik vienas dalykas, klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje.

Pridėti komentarą

Komentarai (4)

Kate M. Laba diena Prašau ištaisyti klaidas! 1. "Minerálne sklíčko" Kas čia? Kokia kalba parašyta??? 2. Atsižvelgiant į laikrodžio paskirtį, antirefleksinis sluoksnis yra vienoje stikliuko pusėje, arba abiejuose pusėse. Abiejuose??? A BE JO se pusėse!!! 3. Tikras yra tik vienas dalykas, klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje. Tarp "dalykas" ir "klientai rašomas brūkšnelis!!! T.b. Tikras yra tik vienas dalykas - klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje.
Anna Prosim o kratku informaciu, kolko by stala vymena rozbiteho sklicka na hodinkach TRIWA, chcela by som zafirove. Vopred dakujem za odpoved.
Mário Chcem Vás poprosiť koĺko by stála výmena sklíčka sa hodinkách festina F20330 ďakujem za odpoveď.
Dimi Traducerea dvs din ceha sau poloneza este neterminata. Prezentarea este interesantă.Așteptăm și alte detalii din lumea ceasurilor.